Uncategorized

Riksteatern vill lägga ner Nummer till årsskiftet

Bild

Det har gått några veckor nu sedan beskedet om att Riksteatern vill lägga ner Nummer.se till årsskiftet 2014/2015. Jag har skrivit för Nummer.se sedan starten 2000 och ser verkligen behovet av den rikstäckande teaterbevakning som Nummer står för. Särskilt i det allt mer snålblåsiga medieklimat som i dag råder.

Läsaren Susanne kommenterar nyheten så här:

”Helt fel beslut!! Som jag ser det är Nummers arbete minst sagt ett konstnärligt arbete! De som arbetar på Nummer sätter ord på vad jag själv inte kan formulera som teaterbesökare, de vägleder och ger oss läsare, med sin kunnighet och sin analysförmåga, ett djup till teaterföreställningarna som är otroligt givande!! Att ta bort Nummer.se är som att ta bort kartan från en turist som befinner sig i ett främmande land! Jag förstår att det handlar om pengar, men Nummer.se är helt fel sak att spara in de pengarna på!”

En fin beskrivning av vad jag som teaterkritiker strävar efter.

Nummers styrka är att ha frilanskritiker över hela landet som bevakar teater i stort och smått. Jag har ofta varit ensam från en rikstäckande tidning på premiärer under mina år som kritiker för Nummer. Tidningen har också varit viktig för återväxten av scenkonstkritiker över hela landet.

När Riksteatern ville lägga ner Nummer förra gången övertog Tidningen VI utgivningen, på uppdrag av Riksteatern. Tidigare chefredaktören Ylva Lagercrantz, som byggde upp Nummer, skriver om turerna kring detta här. Nuvarande chefredaktören Anna Hedelius skriver om branschens och läsarnas reaktioner här. 

Magnus Aspegren skriver på Riksteaterns blogg att ”så mycket pengar som möjligt ska läggas på sådant som stärker scenkonsten, relationen till publiken och våra medlemmar.” Målsättningar som man med läsaren Susannes kommentar i minnet verkligen kan säga att Nummer uppfyller.

I mörkret av halverade lokaltidningsredaktioner, nedlagda TT-kontor, borttagna TV4-nyheter på lokal nivå samt idén om att SVT:s regionala nyheter ska matchas mot befolkningsantal utan att ta in parametern ”mil att köra mellan befolkning” är det lätt att bli lite trött. Men hoppet är inte ute. Jag hoppas på en deus ex machina för tidningsbranschen och för Nummer.

Trevlig midsommar!

/ Malin

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s